[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 580: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/phpbb/session.php on line 636: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable
Phototalk • Kleurtemperatuurmeter
Pagina 1 van 2

Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: di 05 apr 2016, 15:46
door donniebelg
Bestaan er lichtmeters die ook de kleurtemperatuur van het licht kunnen meten en weergeven in graden Kelvin?

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: di 12 apr 2016, 14:49
door rikdenekamp
Wat is internet toch gemakkelijk, je type een zoekwoord in en je vind het.

http://www.cameraland.nl/belichtingsmet ... uur-meter/

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: di 12 apr 2016, 15:49
door primefoto
Vanwaar die vraag?
Velen gebruiken een ColorChecker Passport of ander merk kleur correctie kaart. Ook kun je een expodisk gebruiken om de juiste kleur temperatuur te verkrijgen. Die kaart corrigeert in combinatie met software de kleurbalans van je foto's.
AfbeeldingNever leave home without it by André van der Molen, on Flickr

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: di 12 apr 2016, 21:00
door donniebelg
Dank Rik Denekamp voor de link, alleen onbetaalbaar. Zo'n Colorchecker passport lijkt me een goedkopere oplossing.
Mijn vraag kwam op, omdat ik op mijn camera de witbalans op graden Kelvin kan instellen in stapjes van 100°.
Om dan de juiste waarde op de camera in te kunnen stellen, zou je normaliter eerst zo exact mogelijk moeten kunnen meten. Vandaar dus mijn vraag.

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: wo 13 apr 2016, 11:18
door Luc Vancamp
Beste,

Gebruik een grijskaart. Kost niks er werkt perfekt.
Fotografeer uw onderwerp met de grijskaart erbij. Klik in Lightroom op de grijskaart en je hebt een volledig neutrale weergave. Fotografeer in Raw.

Grtjes
Luc

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: wo 13 apr 2016, 21:17
door wilpix
In de app "lux meter pro" heeft naast de gewone lichtmeter ook en kleurtemperatuurmeter.
€ 1,99 in de app store

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: di 19 apr 2016, 20:53
door primefoto
Beste Luc,

De grijskaart is beperkt en corrigeert niet voor alle verkleuringen door objectieven en sensorfilters.
Je krijgt dan een redelijke WB die nog door camera en lenzen verstoord kan zijn.
Uiteraard zitten die gewone grijskaart patches ook in de color checker passport. Er zijn er meerdere. De grootste is nu niet in beeld. Van boven af rij 2, 3 en 4 zijn enkel voor de WB samen met een andere beeldvullende patch in de front deksel. I rij 2 en 3 zie je een patch met een klein half rondje. Dat zijn de neutrale WB patches.

Wilpix, De eerste phone die exact kan meten moeten ze nog maken. De metingen met een phone worden gedaan via de camera van die phone en in die camera zitten ook lensjes en lensjes samen met sensor filtertjes verkleuren nu net de hele boel. Hoe wil je daar dan een exacte meting mee doen? Vergeet het maar. De meting is zo goed als de meetapparatuur en die op je phone zijn gadgets waar je geen waarde aan kunt hangen. Die verkleuringen verschillen ook per sensor en objectief. Wissel een objectief en de kleuren zijn al weer iets veranderd. Met name rood en blauw veranderd veel en ook huidtinten. Als je echt goed wilt zitten moet je iets meer werk doen, maar doordat het feilloos met Lightroom samen werkt valt dat weer mee,l als je Lightroom gebruikt.

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: vr 27 mei 2016, 16:14
door Mennofoto
Grijskaart is genoeg in samenwerking met een goed bewerkingsprogramma. Daarnaast kan je zelf ook op elke foto een grijswaarde aanklikken, dan heb je geen kaart nodig. Maar als je zoveel geld uitgeeft voor een gecalibeerd scherm zou ik gewoon voor iets goeds gaan. Zelf doe ik het op het oog aangezien het ook met voorkeur te maken heeft.

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: zo 29 mei 2016, 22:36
door reinoud
Het hangt af van wat je doet. Voor -om het maar even bot te zeggen- huis, tuin, en keukenfotografie maakt het inderdaad allemaal niet uit. Je kunt de witbalans instellen zoals jij het mooiste vindt.

Maar als je dingen doet als produktfotografie, of portetfotografie wil je volledige controle over je kleurbeheer. Van het begin tot het einde. Dan heb je -uiteraard- een gecalibreerde monitor en dito printer (als je zelf print), maar je hebt ook een goede calibratie van je licht nodig.

Veel mensen gebruiken daar een grijskaart voor. Die is oorspronkelijk vooral bedoeld om de belichting goed in te stellen, en doet het ook goed voor de witbalans. Maar als je echt alle kleuren gecalibreerd wilt hebben is een tool als een colorcheckerpassport onontbeerlijk.

en "grijskaart is goed genoeg met een goed bewerkingsprogramma" gaat even voorbij aan de essentie van kleurbeheer: je wilt de kleuren zoals ze zijn. En daar helpt geen bewerkingsprogramma mee als je je uitgangspunt niet weet. En dat weet je niet goed genoeg als je alleen de witbalans instelt met een grijskaart.
Met een colorchecker passport referentiefoto maak je een kleurprofiel dat 100% klopt voor de lichtopstelling zoals je hem op dat moment hebt neergezet. (en dan helpt een programma als Lightroom wel; dan is het maken en instellen van zo'n profiel 2 minuten werk)

Re: Kleurtemperatuurmeter

Geplaatst: wo 01 jun 2016, 09:09
door Charel
Ben in bezit van een Sixticolor kleur temperatuur meter, welke werd gebruikt bij analoog fotograferen.
Werkt prima maar wordt tegenwoordig te weinig gebruikt.