Wanneer je zonder flitser een foto maakt in bijvoorbeeld de Av-stand, zul je ook regelmatig merken dat een foto (gedeeltelijk) onder- of overbelicht is. Dat komt door een rekenfout die de camera maakt. Om een goede belichting vast te stellen, rekent de camera namelijk alle kleurinformatie die hij binnenkrijgt om naar neutraal grijs. Wanneer dat gelukt is, geeft hij de belichtingswaarde weer en kun je een goed belichte foto maken. Het lukt de camera echter vrij vaak niet om de neutrale grijstint te berekenen. Dan "noemt" hij uiteindelijk dat wat hij wel haalt, maar neutraal grijs en daar geeft hij de belichting voor vrij. Gevolg een verkeerd belichte foto. Op deze manier ontstaan bijvoorbeeld de grijze sneeuwfoto's. (Sneeuw is wit en er is in een sneeuwlandschap geen of bijna geen donkere kleuren om dat wit te compenseren en zo grijs te kunnen krijgen. De camera "noemt" de witte sneeuw dus uiteindelijk grijs en geeft daar de belichting voor af. Gevolg een grijze sneeuwfoto.) Dit probleem is makkelijk op te lossen door te plussen of te minnen, de belichtingscorrectie. (In het voorbeeld van de grijze sneeuw zul je de foto 1,5 à 2 stops moeten plussen om de grijze sneeuw die de camera berekent weer wit te maken.)
Met flitser gebeurt er eigenlijk precies hetzelfde: de camera maakt nog altijd rekenfoutjes. Ook hier zit de oplossing in een correctie. Dit maal niet het gewone plussen en minnen, maar het plussen en minnen van de flitser. Waarbij ook geldt dat de plus kant zorgt voor lichtere foto's (meer licht) en de min voor donkerdere foto's.
Nu hoop ik dat je dit onderhand al lang weet, want ik zag dat je vraag van eind 2009 was. Ik kan mij echter voorstellen dat er meer leden zijn die dit wel willen weten, vandaar dat ik hem toch beantwoord heb.
