Sportfotografie (voetbal)

Sport- en actiefoto's kun je delen in dit forum.
huppekees
Berichten: 2
Lid geworden op: ma 23 mei 2011, 00:07
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Re: Sportfotografie (voetbal)

Bericht door huppekees » do 10 apr 2014, 22:53

Leuke is dat er altijd vele wegen leiden naar Rome, de één doet dit, de ander zo, ervaring leert dat je meerdere manieren moet proberen omzomende met jouw apperatuur tot het gewenste resultaat te komen. Wat je dus altijd in ogenschouw moet nemen zijn ten eerste je eigen wensen en mogelijkheden.
Ik zelf vind het prettig om de crop camera erbij te pakken, je lens heeft dan al extra zoom bereik, wat natuurlijk prettig is om de beelden lekker dichtbij te krijgen, daarnaast is natuurlijk de snelheid van je verwerking een prettig pluspunt, bij snellere lenzen en overdracht van gegevens op de chip en het wegschrijven van de acties nar je kaartje.
Je timing kan je trainen, je houding (positie) kan je zelf bepalen, je instellingen zijn dus afhankelijk van welke lens je gebruikt (met name de lichtsterkte en scherpstelsnelheid) en het licht wat er op het veld staat. Naar die mogelijkheden ga je je camera bedienen. Stel je de camera in op tv, ofwel snelheidsvoorkeuze, ben je vrij om hierin zelf te spelen, minste is wel 500 en er is geen uiterste. Gebruik daarbij ook de spotmeting en de ai-focus instelling. Bij de instelling voor eigen keuze diafragma, wat dan een heerlijke dieptescherpte kan geven, kan het voorkomen dat de sluitertijd automatisch onder de 500 ste van een seconde komt, met kans op onscherpe foto's, zelf kies ik niet zo vaak voor deze mogelijkheid. Iso kan je instellen die het prettigst is bij de camera, meeste canon camera's kunnen gerust tot 500 iso gaan, daarboven wordt het te korrelig om nog eventueel een lekkere bewerking erachteraan te gooien en een uitsnede te maken op de computer bv. Maak je niet te druk om de compositie, want nabewerkingen zijn een must. Met programma's als Digital photo pro (bijgeleverd bij je camera) lightroom en photoshop bv. kan je de foto nog zeker probleemloos naverscherpen tot zo'n 17% en kan je de compositie zo lekker bepalen ook. Als je RAW fotografeert kan je met die programma's ook nog heerlijk met de witbalance en zeker dus ook de belichting spelen. Deze mogelijkheden worden zeer beperkt als je alleen maar JPG schiet.
Veel gebruiken een éénpoot statief, niet zozeer om beweging te voorkomen, maar meer om jezelf te ontlasten van het gewicht ofwel je pols. Bij jeugdige sporters is het ook heel leuk om vanaf de grond (zolang mogelijk dus) foto's te maken, het heeft hierbij een voordeel dat je achtergrond daarbij minder storend wordt, omdat de kijkhoek heel anders is en de spelers dus ook groter lijken. Ook bij fel licht is het goed om de goede hoek te bepalen van het schieten van de plaatjes, met de zon in de rug, krijg je vaak de beste belichting, van de zijkant heb je te maken met half beschaduwde gezichten welke erg storend zijn. probeer ook de speler te beoordelen op zijn kunnen, niet iedere speler is flegmatiek en is altijd de aktie te verwachten, Daarom is een instelling van meerdere beelden per seconden wel prettig, omdat er dan altijd wel een pose is die gebruikt kan worden. Neem altijd een extra accu mee, je zal namelijk veel meer vragen van de camera waarbij geen foto genomen wordt dan wanneer wel een foto genomen wordt, dus scherpstellen enzo vragen ook stroom. Het maken van bv 700 foto's per wedstrijd, maak je nog geen goede fotograaf, wanneer je met betere timing , minder, betere foto's maakt wel. Probeer ook is haaks op de looprichting met een hele lage sluitertijd is foto's te maken, ofwel '' meepannen '' dat geeft een geweldig effect, let op de verticale beweging niet wordt gedaan en alleen horizontaal meebeweegt, dan bv op 40e of 60 ste van een seconde zetten en scherpstellen op je onderwerp, de delen van het lichaam die dus indezelfde horizontale richting meebewegen zijn dan scherp en de achtergrond, omgeving en bv de bal, benen en armen, bij het rennen zijn onscherp.. erg leuk om te oefenen.
Zoals al eerder gezegd, ieder zijn manier, het gaat erom wat je mogelijkheden biedt met jou gear..!!
veel plezier..

Ik schiet em een 40D en 5D-III met L-f4 lenzen...

Plaats reactie
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/twig/twig/lib/Twig/Extension/Core.php on line 1266: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast